Isteni bölcsesség – Isteni természet

8100 Ft

Isteni bölcsesség – Isteni természet

A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén

José Bouman és Cis van Heertum szerkesztésében

Ez a kiadvány a Ritman könyvtár (Bibliotheca Philosophica Hermetica) kiadásában 2014- 2016 között látott napvilágot a Rózsakeresztes Kiáltványok kiadásának négyszázadik évfordulója alkalmából, és a kora 17. századi Németországban megjelent vizuális anyagok rendkívül széles skálájára összpontosít. 
Ezeket az illusztrációkat részben olyan művészek és gondolkodók köre készítette, akiket Rózsakeresztes Kiáltványok közvetlenül inspiráltak; részben pedig olyan képeket jelenít meg, amelyek kifejezik a kapcsolatot Isten és a természet, a makro– és mikrokozmosz között. A képek számos szerző műveiben szerepeltek: Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd és Michael Maier. Maguk a könyvek különböző helyeken jelentek meg: Hanau, Frankfurt, Augsburg és Oppenheim. 
Valószínűleg nem véletlen, hogy e művek többsége 1616 és 1618 között látott napvilágot, a Rózsakeresztes Kiáltványokat követően. 

 

Szerző: José Bouman és Cis van Heertum szerkesztésében
Kiadó: Aquarius Kulturális Alapítvány / Bibliotheca Philosophica Hermetica
Kiadás éve: 2017
Oldalak száma: 168
Borító: Puhatáblás, ragasztókötött, füles
ISBN: 978 9071608339
Kategória:

Leírás

„A bölcsesség felmérhetetlen kincs, mert ő az isteni erő lélegzete és a Mindenható dicsőségének egy sugara; az örök világosság fényessége, az isteni hatalom tiszta tükre és jóságának képe” – ezek az egyik Rózsakeresztes Kiáltvány, a Confessio Fraternitatis (1615) előszavának nyitó sorai. 

Azaz a gazdagon illusztrált kiadvány azt szemlélteti, hogy tizenhetedik századi gondolkodók miként képzelték az isteni bölcsesség eljutását az emberhez. A könyv tárgya: Isten, ember és természet kapcsolata a kora tizenhetedik század képi nyelvén, amint azt a Rózsakeresztes mozgalom Kiáltványai ihlették. 

Az Isteni bölcsesség – Isteni természet könyv ezeknek a tizenhetedik század eleji „ikonotextusoknak”(sűrített, képi üzeneteknek) a bölcsességével szeretné megismertetni az olvasót. E képek művészi módon juttatják kifejezésre, hogy a Természet Könyvének vizsgálata valóban szent cselekedet, a teremtés maga az isteni bölcsesség bizonyítéka. 

A Rózsakeresztes Testvériség által javasolt általános megújulás célja az egyetemes tudás és bölcsesség megosztása, és ezek kölcsönös szintézisre emelése volt, amint az ebben a szép analógiában is kifejeződik: „ahogyan minden magban benne van az egész fa és annak termései, úgy az egész világegyetem is benne van kicsiben minden egyes emberben, vallásával, politikájával, egészségével, testének részeivel, természetes vonásaival, beszédével, szavaival és műveivel együtt és ezek mindegyike részese ugyanazon harmóniának és dallamnak, ahogyan Isten, az ég és a föld.” 

Érdekelhetnek még…