A szellemi emlékezés nem múltidéző nosztalgia, hanem jövőformáló cselekedet.

Jubileumi konferenciák – felhívás

 

Kedves Barátaink!

Mint azt bizonyára tudjátok, az idei év hármas ünnep a magyar munkaterület számára:

40 évvel ezelőtt, 1984 májusában egy pár főből álló csoport első találkozásával vette kezdetét a gnosztikus munka Magyarországon.

15 évvel később, 1999-ben – azaz 25 évvel ezelőtt – csoportunk belső ereje a Pelikán Templom felszentelésének ünnepén nyilvánította meg azt a tüzet, melyet Nagymestereink 100 éve, 1924. augusztus 24-én gyújtottak az anyagban.

Igen, 2024-ben 25 éves a Pelikán Konferenciahely, 40 éve folyik megszakítás nélkül a munka Magyarországon és az egyetemes Szerzetlánc legifjabb tagja 100 évvel ezelőtt kezdte megszabadító munkáját.

Terveink szerint mindhárom eseményről az őszi konferenciák során szeretnénk megemlékezni.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy ez a visszanézés közös erőből formálódjon, amihez a segítségeteket szeretnénk kérni.

Örömtelien fogadunk – és erre szeretnénk most bátorítani Titeket – minden olyan ötletet, kezdeményezést (lehetőség szerint a megvalósítással együtt, kidolgozva), mely felidézi ezeknek a jeles napoknak az emlékét, hordozza üzenetüket.

Lehet ez a centrumok történetéhez, a konferenciahelyhez kapcsolódó – akár személyes – tárgyi emlékek “kiállítása”, de lehet bármilyen közösségi “esemény” is.

Minden kezdeményezést – a legapróbbat is – örömmel fogadunk.

Elképzeléseiteket az ov@lectorium.hu e-mail címen tudjátok velünk megosztani.

 

Köszönettel:

Barátaitok a Vezetőségből

100ev

A konferenciahely hírei

Az őszi-téli belső felújítások után a tavasz beköszöntével ismét a kinti munkálatokra kezdtünk el koncentrálni. Az A és B épületek körüli terület szigetelés-vakolás utáni megtisztítása, rendbetétele után nekiálltunk helyenként füvesíteni, ültetőgödröket ásni és fákat, cserjéket ültetni az épületek által határolt belső kerti részre. Ez nem volt mindenhol egyszerű, mert az A épület előtt több helyen is a katonaság idejéből származó beton sávalapba vagy aljzatbetonba ütköztünk, amelyeket át kellett törni, hogy a növények gyökereit ne akadályozzák a növekedésben. Az elültetett fák és cserjék többsége nagyobb méretű, többször iskolázott csemete, ezért reméljük, hogy gyorsan fejlődnek majd, és a nem túl távoli jövőben megfelelő takarást biztosítanak és harmonikus zöld környezetet alkotnak az épületek előtt. A kisebb növények ültetése és a talaj takarása még hátra van. Az A épület és a templom által bezárt területen szintén ültetést, valamint tereprendezést is tervezünk.

IMG_20240504_111333
IMG_20240503_100959
IMG_20240415_090946

Természetesen nemcsak a kert fejlesztése, hanem fenntartása is ad elég munkát. Az egynyári virágok ültetésén és a gyomtalanításon túl az öntözőrendszer részleges felújítását is elvégeztük. Ezenkívül az öntözőrendszert hamarosan kiterjesztjük az újonnan beültetett területre is.

A sok kidőlt és letörött fa nem kevés favágást, -gyűjtést és -feldolgozást jelent a stáb számára. Ezért kértünk ehhez segítséget a munkahétvége résztvevőitől (lásd lejjebb).  Szerencsére Hrapán Misi munkatársunk jártas a favágásban. A feldolgozott fa betárolásával már a következő télre készülünk a fogadó épület fűtéséhez.

Tanulói segítséggel sikerült megtisztítani a Nagytemplom magasban lévő ablakait.

Kép1
IMG_20240523_093721
IMG_20240523_091648

Az áprilisi konferencia végén elbúcsúztattuk a 11 év állandó stábos munka után Rózát és Sándort. Róza nyugdíjba ment, Sándor csökkentett óraszámban egy darabig még velünk marad. Nem sokkal ezután Deák Csilla is elbúcsúzott a stábtól, a helyére pedig megérkezett Varga Orsi. A távozóknak ezúton is köszönjük eddigi munkájukat, Orsit pedig üdvözöljük az állandó stáb tagjaként. Március óta egy falubeli takarító munkatárs is dolgozik a Konferenciahelyen 4 órában.

A templom alagsorát övező angol aknát régóta ún. „békaháló” határolja, hogy a békák és egyéb kis állatok ne essenek bele az aknába. Ezt eddig évente fel kellett újítani, mert egy év alatt annyira tönkrement, hogy nem látta el a feladatát, és nem is mutatott szépen. Most megpróbálkoztunk egy új, remélhetőleg sokkal tartósabb és esztétikusabb megoldással. Éppen befejeztük ezt a munkát, a régi és az új hálót lásd a képeken.

IMG_20240514_081831
IMG_20240523_092424
IMG_20240523_092711

Május 17-19-én ifjúsági ABCD konferenciát és vele egyidőben pünkösdi munkahétvégét tartottunk. A 15 résztvevő egyrészt ellátta az ifjúsági konferencia stábját, másrészt kerti munkákat, valamint favágást és -gyűjtést végzett. Nem kis munkával sikerült kitermelni a középső, száraz tómederből az ott lévő, nagyrészt már korábban felvágott, kidőlt fákat. Ennek eredményeként fa- és rőzsekupacok keletkeztek, és újra járhatóvá váltak a vadregényes ösvények. Mindenkinek köszönjük a segítségét mind a stábban, mind a kinti munkákban!

IMG_20240518_121641
IMG_20240519_125025
IMG_20240519_124238
IMG_20240519_122117
IMG_20240519_123320

Fontos nyári programunk lesz a nemzetközi ifjúsági D-hét július 28. és augusztus 3. között, amelyen nagyon számítunk a segítő kezekre a stábban. Aki szívesen jönne, az jól teszi, ha már most beírja a naptárába ezt az időpontot, és jelezheti is szándékát.

Március óta három vendégrendezvény volt a Konferenciahelyen: kétszer a Sri Chinmoy csoportot (egy hétvégére, illetve egy teljes hétre), egyszer pedig a Tiszta Energiák Kft. munkatársait (ők telepítették a napelemrendszerünket) láttuk vendégül. A nyári szezonban várjuk még a Napfényes gyermektábort, az Újalkímia Iskolát, az AntroMedicArt Egyesületet és a Sri Chinmoy csoportot két alkalommal.

Március végén elindult a Pelikán Konferenciaközpont Facebook oldal, amelyen többek között közzétesszük a konferenciák meghívóit, szövegrészleteit, valamint a hanganyagok és olvasható beszédek linkjét a megosztáskor. Ha kedveled az oldalt, kapsz róla értesítést.

facebook

Az Ifjúsági Mű beszámolója és felhívása

Igazán dinamikusan telt a tavasz az IM gyermekei és az ifjúsági vezetők számára.

Szokásos szolgálatainkon, összejöveteleinken túl áprilisban egész napos találkozóra gyűltek össze az IM munkatársai, hogy a “havi kötelezőkön” kívül az egyéb megbeszélnivalókra is elegendő idő jusson.

Rendkívül jó hangulatban és eredményekben gazdagon telt a nap, melynek végén – a gyermekek megszokott szülinapos köszöntése mellett – ezúttal az Ifjúsági vezetők szülinapját is megünnepeltük. A munkatársak összéletkora az ünneplés napján 860 év volt!

Boldog szülinapot az Örökifjaknak!
torta
A májusi ABCD konferencián Úny Vegasba invitáltuk a gyermekeket és szüleiket.

A Szívet és az Egységet jelképező Kőr Ász szimbóluma kísérte végig hétvégénket. Úny Vegasban a kihívás és nyerés ízét is megérezhettük, amikor a klasszikus kaszinójátékok szabályaival és etikettjével ismerkedtünk. Az elegáns ruhákba öltözött játékosokat finom falatkákkal és exkluzív koktélokkal kínálta a személyzet. Végeredményben mindnyájan szerencsés nyertesként zárhattuk ezt a nagyszerű szórakozást!

A felhőtlen szórakozás és a nagyszerű pillanatok mellett – még egy vakond is ellátogatott hozzánk! – természetesen a szolgálatoknak is főszerep jutott. Közös szolgálatunk egy léghajóval érkezett kislányról szólt, aki a gyerekek éneke segítségével tudott ismét felszállni léghajójával. Konferenciánkat is abban a reményben zártuk egy közös énekléssel, hogy lelkünk felemelkedhet a Világosság Birodalmába.

Minden résztvevőnek és stábosnak hálásan köszönjük a segítségét: igazán jó hangulatú és szép konferenciát élhettünk meg együtt!

poker3
20240518_210354
20240519_095703
20240518_210752

Július 28. és augusztus 3. között Nyári heteken vesznek részt gyermekeink.

A nyári hetek programjainak előkészítésére június első hétvégéjén 5 fő tervezi, hogy elutazik Noverosába, a nemzetközi konventre.

A D-hét Únyban lesz, a fiatalabbak pedig Noverosába és Neusteinba utaznak.

Talán már hagyománynak mondható, hogy a nyári hetekre IM-büfével igyekszünk támogatást gyűjteni. A sütemények árusításából származó bevétel elsősorban a külföldre utazás költségeit csökkenti, ami jelentős segítség családjainknak.

Nagy örömmel fogadunk süteményeket és vásárlókat egyaránt a júniusi Megújító konferencián!

(Ha süteménnyel készülsz, megköszönjük, ha előre jelzed az im.munkatarsak@lectorium.hu címen, vagy bármely ifjúsági vezetőnél.)

Változások a honlapon

A közelmúltban igyekeztünk áttekinthetőbbé tenni honlapunkat.

A címlap és a főmenü átrendezésén és kibővítésén túl a legfontosabb újdonság, hogy egy oldalra sűrítettük és több helyről is megtalálhatóvá tettük a szolgálatok online elérhetőségét.

Az ONLINE ESEMÉNYEK oldalról egy-egy kattintással egyaránt közvetlenül elérhetők a legutóbbi konferencia hangfelvételei és szövegei, az utolsó néhány hónap templomszolgálatának szövegei és az Ifjúsági Mű szolgálatszövegei. (Ezek feltöltése nem automatikus, ezért egyrészt elnézést kérünk, ha megcsúsznánk velük, ugyanakkor bátran jelezzétek az OV címén, ha észrevételetek, problémátok, esetleg javaslatotok van az elérésekkel kapcsolatban.)

A szolgálatok online eléréséről a jövőben nem küldünk külön értesítést, keressétek a fenti oldalon.

online2

Megjelent! – A világ szívének hívása

Nagy örömmel számolunk be róla, hogy hosszas előkészület után nemrégiben megjelent Peter Huijs A világ szívének hívása című könyve.

A kötet – történetileg a szerző A kiemelkedés izzó tüze című könyvének folytatásaként – az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolájának keletkezését és fejlődését, valamint az alapítókat, Jan van Rijckenborghot és Catharose de Petrit mutatja be, illetve hozza közelebb hozzánk.

Iskolánk 100. évfordulóján szívből ajánljuk minden tanulónak és érdeklődőnek a könyv elolvasását!

A Konferenciahelyen és a Centrumokban 3200,- forintos tanulói áron vásárolható meg, webáruházunkban pedig az alábbi oldalon rendelhető:

A világ szívének hívása

vilagszive
elokonyvek

A Nyíregyházi Centrumban az Élő Könyvek Háza keretében 2024 .április 27-én A Belső változásunk egyetemes útja címmel nyilvános beszélgetéssel összekötött előadást tartottunk, Catharose de Petri és Jan van Rijckenborgh: A Nagy Változás című újra kiadott könyve kapcsán.

Összehangolt előkészítő munkában készültünk a nyilvános rendezvényre.

Tapasztalatokban érett 3 keresővel és tanulótársakkal találkoztunk a centrumban. Aktív beszélgetés jött létre a felgyorsult életritmusunkban bekövetkező külső és belső változásokról és arról az Egyetemes útról, amelyet mindannyian tudatosan bejárhatunk, ha csendes nyitott szívünk képes befogadni a Vízöntő-kor új légköri erőit.

Belső változásunk a kulcs ahhoz, hogy lelki szabadságban egy új örömteli életet élhessünk egységben az emberekkel, az emberiséggel és az egész univerzummal.

Az érdeklődők közül volt, aki maradt a meghitt templomi elmélyülésen is.

A Budapesti Centrumban május 28-án 18 órakor készülünk a fenti könyv kapcsán az előadás és a beszélgetés megtartására.

Post01

100 éves jubileumi konferencia – Renova

Érdemes lehet még jelentkeznie annak is, aki eddig csak gondolkodott, de szívesen részt venne a programon, mert a szervezők mindent megtesznek, hogy bővítsék a befogadási lehetőségeket.

A magyar nyelvű meghívót és a gyakorlati tudnivalókat emlékeztetőül itt találjátok:

Meghívó – Renova 2024

Gyakorlati tudnivalók – Renova 2024

Szeretnénk segítséget nyújtani a konferencia résztvevőinek az utazás szervezésében.

Az űrlap kitöltésével mindenki jelezheti, ha szeretne segítséget kérni vagy felajánlani az utazással kapcsolatban.

Amennyiben tervezed az utazást, köszönjük, ha kitöltöd – tudjunk egymásról!

Utazás Renovába – 2024 Augusztus

Ezt az űrlapot a későbbiekben is könnyen elérheted honlapunk főmenüjének Események menüpontjából.

A beérkezett információk alapján Tóth Anikó segít majd a telekocsik, egyéb utazási lehetőségek koordinálásában. Köszönjük szépen!

100ev
IMG_20230624_123124

IRC nyári hét

A nyári Ifjú Rózsakeresztes hét Bad Münderben (Németország) a Jan van Rijckenborg Heim Konferenciahelyen lesz.

A 18-30 év közöttieket várják az eseményre.

Időpontja: augusztus 17-23.

A magyar nyelvű meghívót és a részleteket az alábbi mellékletben találjátok:

MEGHÍVÓ

Helyszín: Querlandweg 5, D-31848 Bad Münder

https://maps.app.goo.gl/V6P2SAsR5sAyp73J8?g_st=ig

badmunder

Aquarius-esték

Szándékunk szerint, a valós térben is újra kezdünk hidakat építeni!

Újra indulnak a Aquarius esték a Budapesti Centrumban. Szerdánként kéthetente, ill. havonta 18 órától várjuk az érdeklődőket.

Terveink szerint a nyári szünet után, szeptemberben kezdődik a beszélgetések őszi szezonja. A témák és a meghívott vendégek a Facebook-oldalunkon posztokban és hirdetésben láthatók. A centrumban plakát is hirdeti, ill. Únyban is lehet informálódni a hirdetőtáblán.

Áprilisban a Génkulcsok csoportja volt a vendégünk, május közepén pedig Stumpf-Biró Balázs volt az előadó és beszélgető partner.

Az eseményekre mindig kérjük a regisztrációt, mivel a centrum befogadóképessége véges.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket az Aquarius estéken!
aquarius
Ezt a Hírlevelet ide kattintva pdf formában is letöltheted, kinyomtathatod:
NYOMTATHATÓ VERZIÓ
HÍRLEVÉL ARCHÍVUM

A korábbi hírleveleket az alábbi oldalon találod:

Korábbi hírlevelek