Jövőkép – Itt tartunk

Összefoglaló az eddig beérkezett gondolatokból

Kedves Tanulótársaink!

Az elmúlt hónapokban átolvastuk a felhívásra érkezett, a konferenciahely jövőképével kapcsolatos leveleket, javaslatokat, és számos személyes, csoportos beszélgetésen is részt vettünk. Most kísérletet teszünk arra, hogy az összegyűlt gondolatokat, szövegeket kivonatosan elétek tárjuk.

Következő lépésként az lenne a célunk, hogy az eddigi véleményeket a márciusi konferencián témacsoportokra tagolva közösen átbeszéljük, és konkrétabb javaslatokká alakítsuk. Olyan megvalósítható javaslatokká sűrítsük őket, amelyeket azután az erre kijelölt felelős csoport továbbvihet és integrálhat majd az Iskola munkájába.

Rendkívül hálásak vagyunk, hogy ilyen sok őszinte, mélyen átgondolt és inspiráló üzenetet kaptunk tőletek, amelyek szinte mindegyikében megnyilvánult az Iskola és a Konferenciahely iránti szeretet és az elkötelezett tettvágy. Az a szándék fogalmazódott meg bennük, hogy dolgozzunk: tegyünk azért, hogy az önmegszabadító munka a Pelikán Konferenciahelyen, Szellemi Iskolánknak ezen a szentelt munkahelyén még sokáig lehetséges legyen.

Szívbéli kapcsolatban:

Az Iskola Vezetősége

 

Az alábbi linkre kattintva olvashatjátok a beszélgetések során összegyűjtött és a hozzánk beérkezett levelekből kiemelt főbb gondolatokat, szövegrészleteket, véleményünket nem tükrözve és a teljesség igénye nélkül:

JÖVŐKÉP GONDOLATOK

Legyen ez a néhány oldal mindannyiunk számára gondolatébresztő a következő beszélgetésekhez.

Amennyiben inspirációt éreznétek a jövőképünkkel kapcsolatban további ötletek, elképzelések írásos megfogalmazására, továbbra is szeretettel várjuk leveleiteket a javaslatok@lectorium.hu e-mail címen.

Kép1
Kerektó_templom
templom3

Az Országos Vezetőség beszámolója

Közös feladatunkkal való ismerkedésünk első pillanatai óta az a belső inspirációnk, hogy egy rendkívül pezsgő, élettel teli kommunikáció és aktivitás, örömteli közös tevékenység bontakozzék ki a találkozásaink nyomán. Ennek jegyében már az első megbeszélésünk alkalmával nyilvánvaló volt a közös igény, hogy – ha nem is napi, de – élő, szerves kapcsolatban álljunk minden Centrumunkkal és a Centrumhoz tartozó tanulótársainkkal.
Ezért szeretnénk a havi templomszolgálataink alkalmával a lehető leggyakrabban ellátogatni el egy-egy csoporthoz, megismerni a közös motivációkat, örömöket és nehézségeket – legyenek azok lelki-szellemi, vagy anyagi természetűek.

Januárban – a nagy létszámú felvételi szolgálat okán – Budapesten, emellett Dunaújvárosban és Pécsett jártunk, februárban Szegedre, márciusban pedig Nyíregyházára látogattunk el. Áprilisban ismét Pécsre utazunk, majd májusban Miskolc kerül sorra.

Ezekre a találkozókra semmiképpen sem tekintünk formális értelemben, sokkal inkább szeretnénk aktív résztvevőjévé válni annak a megtartó – őrző – hívó munkának, ami a Centrumainkban zajlik, és befogadni, de egyben inspirálni is az igényeket, melyeket a Centrumaink életével kapcsolatban felmerülnek.

Köszönjük a nyitott, szeretetteli fogadtatást, az őszinte szavakat, véleményeket, javaslatokat – ezúton is szeretnénk megerősíteni azt a segítő-közreműködő impulzust, amit egymás irányában hordozunk.

Emellett folyamatosan ismerkedünk a munkaterületünk spirituális, lelki és anyagi aspektusaival, a gazdasági, könyvkiadási és nyilvánossági feladataival, a jogi környezettel, a fejlesztési tervekkel, és mindazokkal a kihívásokkal, melyekkel a gyorsan változó világ szembesít minket.

Köszönjük a türelmeteket és támogatásotokat, az ov@lectorium.hu címen bármikor szívesen vesszük megkereséseteket.

Szeged3-300x199
DV_3

A konferenciahely hírei

Az energetikai projekt folytatásaként március 13-án megkezdődött a B épület lapostetőjének hő- és vízszigetelése. Ez – a beázások megszüntetése mellett – a nyári melegben komfortérzet-emelkedést, ősztől tavaszig pedig jelentős fűtési költségmegtakarítást eredményez majd. Ezeket az előnyöket az A épületben – a tavaly elkészült hasonló beruházásnak köszönhetően – már élvezzük. A munkálatok várhatóan kb. egy hónapig tartanak.

Ezúton is hálásan köszönjük a projekthez érkezett adományokat és egyben a megemelkedett fűtési költségekhez adott tanulói hozzájárulásokat is!

A végéhez közeledik az M épület felújítása. Ennek során a fürdőkben eltávolítottuk a régi zuhanytálcákat, amelyek a falak vizesedését okozták. Helyettük a tusolók padlója új burkolatot kapott. A lapostető szigetelését is javítottuk, mert több helyen ázott a mennyezet.

A szobák alaposan elhasználódott padlószőnyegeit laminált padlóra cseréltük, a falak pedig mindenhol újra lettek festve. Még új küszöbök, karnisok és függönyök vannak hátra.

   

Akik megfordultak a konyhában, azok tapasztalhatták, hogy a mosogatóban és a zöldségelőkészítőben korábban nagy felületen leesett a mennyezet vakolata. Januárban mindkét helyiség új gipszkarton mennyezetet kapott, ami orvosolta ezeket a hibákat, és a későbbiekre megakadályozza a hasonló esetek bekövetkezését. A falak is új tisztasági festést kaptak.

   

Az A épület földszinti női és a férfi közös zuhanyozóban is ázott az aljzatbeton és a falak, ezért – más fürdőkhöz hasonlóan – itt is eltávolítottuk a régi zuhanytálcákat, és a teljes padlófelület új járólap-burkolatot kapott, valamint a fali csempék egy részét is lecseréltük. Ezzel együtt a falon kívül futó vízvezetékeket – esztétikai okból és a könnyebb takaríthatóság érdekében – a falba süllyesztettük. Mivel ez a munka még nem fejeződött be teljesen, a kész zuhanyzókról készült képeket a következő hírlevélben közöljük.

     

Felmerült az igénye egy meleg és világos, csendes olvasóhelyiségnek a konferenciákon. Ennek helyét pillanatnyilag az IM szőnyeges szobában találtuk meg, amely a megbeszéléseken és az ifjúsági szolgálaton kívüli időkben, két kanapéval és állólámpával az olvasgatók rendelkezésére áll. A megbeszélések és a szolgálat idejéről minden konferencián az ajtóra ragasztott papír tájékoztat.

Szerencsére ezen a télen minden hónapban megtarthattuk megújító konferenciáinkat. A vendégcsoportok fűtési időszakban ritkábban érkeznek. A szilveszteri hétvégén volt nálunk utoljára a Sri Chinmoy csoport, legközelebb pedig a március 17-19., majd az április 10-16. közötti időszakokra jönnek.

Május 5-7-én ifjúsági ABCD konferenciát és ezzel egyidőben tavaszi munkahétvégét tervezünk. Mindkettőhöz várjuk majd a segítő kezeket. Bővebb információkat később küldünk. Jó idő esetén elsősorban kinti munkákra szeretnénk koncentrálni, de aki könnyebb feladatra vágyik, az is biztosan talál majd testhez illőt.

Az Ifjúsági Mű hírei

Február 18-án különleges, farsangi klubnapot tartottunk 4-18 éves korú Ifjúsági Műves gyerekek részére.

Egy szolgálattal vette kezdetét az este, ahol a történet Egyiptomba vitt minket. A templomi elcsendesedést követően a terülj-terülj asztalkámat látogattuk meg, és belekóstoltunk a sok finomságba.

Ezen a farsangon a színeké volt a főszerep, ahol a sok szín között találkozhattunk a fekete Lukréciával és a hófehér Szerénkével Irma néni és Frakk (de lehet, hogy egy igazi barna medve) kíséretében.  A kék színt Netiri képviselte az Avatárból, a pirosat Piroska, de feltűnt a  sárga tengeralattjáró is többek között a színek bálján. Parádés volt ahogy az ifjak a fánkokat kézi segítség nélkül leggyorsabban megevő versenyen mérhették össze ügyességüket. Sok színes maszkot készítettünk, ha éppen nem fértünk oda az ügyességi játékokhoz. Remekül szórakoztunk amikor ki kellett találni, hogy a mögöttünk lévő mit rajzol a hátunkra és azt az előttünk álló hátára rajzoltuk, aminek néha elég vicces lett a végeredménye. Mindenki vidáman indult haza a tombolán kihúzott színes, vagy éppen vicces nyereményével.

Ismét egy igazán mókás délutánt töltöttünk együtt, jó volt, hogy a gyerekek ilyen színessé tették néhány órára a budapesti centrumunkat!

 

A márciusi megújító konferencián a vasárnap reggeli gyermek keresztelőt követően gofrizásra és egy játékos találkozóra hívjuk az ABCD csoportos fiatalokat, melynek részleteivel a későbbiekben még jelentkezünk!

Lelkes stábos barátainkat keressük az Ifjúsági Mű májusi  családi hétvégéjére, melynek időpontja: 2023. május 5-7. Nagy örömmel fogadjuk a segítségeteket, melyre nagy szükségünk van a konferencia zavartalan lebonyolításához!

Cover

Élő Könyvek Háza

Az Élő Könyvek Háza nemrégiben a Budapesti Centrumban tartotta 8. könyvbemutató-beszélgetését Tyanai Apollónios – A Csillagkör vándora c. könyvről. Aki esetleg lemaradt róla: Nyíregyházán lesz, szintén e könyv kapcsán a következő, 9. eseményünk, ami a rózsakeresztes beavatásról fog szólni a korszakfordulók tükrében. Az időpont: április 15., 16 óra. Szívesen látjuk erre is a tanulókat, de kérjük vegyétek figyelembe, hogy ez elsősorban a nyilvánosságnak szól, nem általános tanulói beszélgetés, tehát – főleg nagy érdeklődés esetén – a tanulói hozzászólásokat az újak érdekében korlátoznunk kell. Ha jobban elmélyülnétek az aktuális témánkban, akkor várunk az eseményre. Ha leginkább beszélgetni van kedvetek a témáról, a konferenciákon tartott előkészítéshez csatlakozzatok, melyeket a könyvesboltban tartunk a 2. konferenciaszolgálat után, ill. előtte.

Budapesti eseményünkön nagy örömmel üdvözöltük köreinkben a könyv fordítóját, aki – saját megvallása szerint – azért ültette át a regényt magyar nyelvre, mert az az 5 fő beavatás, amin Apollónios átment, felébresztheti az ősemlékezést bárkiben, aki ezek közül akármelyiknek is részese volt előző inkarnációi során, a világ bármely pontján. Mi Apollónios jelentőségét főként abban látjuk, hogy igazi Vízöntő-ember volt ő, aki korában rendkívüli mértékű hatókörrel, gyógyító erővel bírt, valamint befolyása a jelenig is elér. Elég csak arra gondolnunk, hogy a János-evangélium létrejöttében kulcsszerepet játszott.

A könyvet keressétek az únyi könyvesboltban, illetve a centrumokban is kapható. Mivel egy (izgalmas) regényről van szó, bátran ajánlható ezoterikus “előképzettséggel” nem rendelkező ismerősöknek is.

csillagkör-borító
csillagkör-hirdetés

Könyves hírek

Átmeneti hiány után újra kapható könyvesboltjainkban néhány könyv az Iskola irodalmából.

Keménykötésben adtuk ki újra Rózsakereszt Krisztián alkémiai menyegzőjének két kötetét, néhány hónapja újból megjelent a Mirdad könyve, és ismét kapható A Gnózis jelenlegi megnyilatkozása. Előkészületben Az élő Ige, a Leleplezés, A nagy változás és még néhány könyvünk, valamint szeretnénk a közeljövőben újra kiadni az Ifjúsági Mű egy-egy rövid történetét tartalmazó füzetkéket is.

 

Örömmel újságoljuk, hogy elkészült az Iskola saját könyves webáruháza.

A könyvek feltöltése és a tesztelés még folyamatban van, de reméljük, hamarosan mindenki előtt nyitva áll a honlapunkról elérhető bolt.

konyv

1+1% SZJA felajánlás

Kedves Barátaink!

Mint azt tudjátok, az adózóknak minden évben lehetőségük van a személyi jövedelemadó bevallással egyidőben a befizetett SZJA 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1 %-ot technikai számmal rendelkező vallási közösség, a másik 1 %-ot regisztrált civilszervezet részére lehet felajánlani.

 

Az 1% SZJA felajánlásához az adóbevallásnál szükséges

technikai számunk: 0437

megnevezés:

LECTORIUM ROSICRUCIANUM

Az Arany Rózsakereszt Nemzetközi Iskolája Egyesület

 

Akár 2% felajánlásával is gazdagíthatjuk Iskolánkat, amennyiben a civilszervezet részére felajánlható 1%-ot az Iskola által működtetett Aquarius Alapítvány javára ajánljuk fel.

  Adószám: 18210046-1-11

megnevezés:

AQUARIUS Kulturális Alapítvány

A rendelkezés beadásának határideje mindenki számára 2023. május 22.

Az SZJA 1+1%-áról – függetlenül az adóbevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

 

Ahogy már a múltkori Hírlevelünkben is írtuk, az előző évi 1+1%-ok közel 3,5 millió forinttal gazdagították bevételünket, ami mintegy 360 ember felajánlásának köszönhető. Láthatjuk tehát, hogy minden egyes tétel számít. Ezért most is azt kérjük, juttasd el felhívásunkat mindazok részére is, akik támogatják egyesületünk célkitűzéseit.

Köszönjük, hogy anyagilag is támogatod az Iskolát!

Országos Vezetőség

Ezt a Hírlevelet ide kattintva pdf formában is letöltheted, kinyomtathatod:
NYOMTATHATÓ VERZIÓ
HÍRLEVÉL ARCHÍVUM

A korábbi hírleveleket az alábbi oldalon találod:

Korábbi hírlevelek