Konvent 2023

A munkatársi konferencia elé…

Kedves Tanulótársaink!

Szeptember 9-10-én kerül sor az új munkaévet elindító konventre.

Szeretnénk, ha ez a hétvége kevésbé a száraz adatok és beszámolók közléséről, mint sokkal inkább a csoportos tanulói együttlét öröméről szólna. Ezt próbálják elősegíteni a szolgálatokat körbeölelő változatos programok, legyen szó közös főzésről, játékról vagy beszélgetésekről, együttgondolkodásról.

Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy megosszuk Veletek az elmúlt munkaév legfontosabb történéseit, statisztikáit, valamint a munkacsoportoknak is lehetőséget adunk a beszámolókra.

Mindezek összefoglalóját tesszük közzé számotokra az alábbi oldalon:

BESZÁMOLÓ 2022-23

Szeretettel várjuk a szeptemberi találkozást:

az Iskola Vezetősége

IMG_20230901_180042
belső kert_B_június_5

A konferenciahely hírei

Ezen a helyen az elmúlt három hónap eseményeiről számolunk be röviden, az éves beszámolók között pedig összegyűjtöttük a 2022/23-as munkaév főbb eseményeit.

 

Néhány szó a felújításokról:

templom É-ról

A május óta eltelt időben folytatódott a templom D-K-i vészkijárati lépcsőjének – beázás miatti – újraburkolása.

A belülről megújult M épület szobái új konnektorokat kaptak: most minden ágyhoz jut egy-egy.

Véget ért a fogadó épület stábos konyhájának felújítása. Új burkolatot kapott a padló, új festést a falak, és új (használt) konyhabútort az állandó stáb és a lakók. 😊 Természetesen időnként az Iskola kisebb rendezvényei és a hétköznapokban hozzánk érkezők számára is szolgál ez a tér.

templom lépcső
stábos konyha 1
stábos konyha 2
stábos konyha 3

A pénztár előterét is kifestettük. A visszarendezése még nem történt meg, ezért ne lepődjetek meg, ha a konferencián egy üres helyiséget találtok.

Kitakarítottuk, és rendbe raktunk a faház tavaly sárral elöntött pinceraktárát.

Megújult az A és a B épület ruhatára is. Az A épületét kifestettük, és mindkettőben függönyökkel választottuk el a „cipős” részt a bejárattól, hogy az épületbe lépők ne egyből levetett cipők közé érkezzenek. Kérjünk Benneteket, ezt az elvet tiszteletben tartva használjátok a ruhatárakat!

pénztár előtér
Faház pince_ilyen lett
B ruhatár
A ruhatár

Az A és a B épület paplanjait több fordulóban önkiszolgáló mosodába hordtuk, és kimostuk. Azért kell ezt magunknak végezni, mert a mosoda, ahol korábban az ágyneműinket mosattuk, a magas energiaköltségek miatt megszűnt, és egyelőre nem találtunk másikat a közelben.

Több épület ablakaira is elkezdtünk új szúnyoghálókat felszerelni, hogy minél több ablakra jusson, ahol eddig nem volt. Közben lecseréljük a régi, rossz szúnyoghálókat is.

Már készülünk a télre a – fogadó épület fűtésére szolgáló – tűzifánk felvágásával és hasogatásával.

Egy időre elbúcsúztunk a szép zöld homlokzattól, mert kezdődik a B épület falainak hőszigetelése. Tervezzük fák ültetését az épület elé, hogy az üressé vált homlokzatot valamelyest takarják.

tűzifa_rakéta
Zöld homlokzat
B homlokzat_3

Szeptember 29-október 1. dátummal tervezzük idei őszi munkahétvégénket. A részleteket és a meghívót a jelentkezési lappal levélben küldjük majd.

Több vendégcsoport is megfordult nálunk a nyáron:

A Napfényes gyermektábor, az antropozófiához közel álló Keresztény Közösség, az Újalkímia Iskola, a Sri Chinmoy csoport és az AntroMedicArt – a magyarországi antropozófus gyógyító művészetért egyesület. A különböző csoportokból összesen közel 150-en jöttek be velünk templomi elmélyülésre, sok könyvet megvásároltak a könyvesboltunkban, és többekkel folytattunk szellemi témájú beszélgetéséket.

Az idén várjuk még a Napfényes Gyógyközpontot, a Gémklubot, valamint a Sri Chinmoy csoportot. Ez utóbbit három alkalomra is.

Centrumavatás Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen (Targu Mures) július 8-án a román munkaterület harmadik centrumát avatták fel. 45 tanuló ünnepelte ezt a különös eseményt az otthonos, többszintes kis ház templomában. 

A román tanulókon kívül részt vettek a régióért felelős NSZV tagok, a 7. Régió Vezetőségének tagjai Bulgáriából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról. Többen érkeztek Svájcból régi barátaikhoz. Évtizedeken keresztül segítették a román munkaterület felépülését. 

A konferenciák és szolgálatok megtartásához korábban egy kis lakást béreltek a város központjában. A 38 tanulóból és 24 tagból álló kis román csoport most már egy nagyobb és nyugodtabb helyen, saját tulajdonban lévő, avatott centrumban tarthatja a megújító konferenciákat az ország szívében lévő Marosvársárhelyen. Évente egyszer találkoznak Nagyváradon (Oradea), illetve Bukarestben. Étkezni és aludni a környező szálláshelyeken tudnak. 

Magyarországból hatan utaztunk az erdélyi városba. Szerető gondoskodással fogadták vendégeiket. A román közösség lelkesedése és összetartozása mélyen megérintett minket. 

 

Örömteli és áldásos konferenciákat kívánunk nekik!

Marosvásárhelyi centrum_házfront
Templom

Az Ifjúsági Mű nyári beszámolója

Idén nyáron a fiatalok mindegyik korosztálya valamelyik külföldi nyári héten vett részt.

Az AB-csoportosok a németországi Calwban, a D-sek (és majdnem D-sek) pedig Noverosában töltöttek el egy-egy hetet.

Rendkívül hálásak vagyunk minden kedves tanulótársunknak, aki akár csak egy-egy sütemény megvásárlásával, vagy a süti, esetleg egyéb vásárfiának az elkészítésével hozzá tudott járulni a gyermekek utazásához. Mind a fogadó konferenciahelyek, mind a Ti támogatásotok jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy anyagi okokból senkinek nem kellett itthon maradnia, és a fiatalok valóban nagyon kedvezményesen juthattak felejthetetlen élményekhez. KÖSZÖNJÜK!

A nyári hetek felidézésre pedig álljon itt egy képösszeállítás és néhány beszámoló, rövid írás a D-s fiatalok tollából:

“Négy év után újra Noverosában voltunk.

Nagyon jó volt úgy megérkezni, hogy rengeteg ismerős arcot fedeztünk fel Franciaországból, Hollandiából, Németországból, de Svájcból és Portugáliából is érkeztek D-sek a nyári hétre, és persze sok új barátot is szereztünk.

A nyári hét során volt sok forgózás, foci, az eső ellenére sem maradt el a fürdőruhás vizes nap, és a mogyorókrémes kenyér és a csokiszórás is rendesen fogyott…

Nagyon jó érzés volt olyan emberek között lenni, akiket ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak, mint minket, pedig a világ egészen más pontjairól, egészen más életből valóak vagyunk. A nyári héten ezek a különböző emberek és különböző életutak egy kis időre összefonódtak, és bár a D-hét eltelt, a kapocs azt hiszem tovább él, bármilyen messze is legyünk egymástól.”

Csend van a Rózsakertben. Bordó rózsakelyhek ringatóznak a légben, a kék égen fehér fellegek úsznak tova. Az egyetlen nesz – alig hallható – a kert közepén csendesen csordogáló szökőkút.
Egyszer csak valami megváltozik. A kert kapuja kinyílik, és valaki belép a kertbe. Halkan lépked a rózsalugasok alatt. A kapun megint érkezik valaki, aztán megint és megint, egyre többen jönnek… a nedves, zöld fűben egyre több csendes lépés neszez.
A Rózsakert lassan megtelik, a rózsák alatt egy nagy körben álldogál mindenki.
Egy pillanatra teljes a csend.
Azután újra csendes lépések, a kör lassan elindul, a kapu nyitva van, mögötte tompa lépések hallatszanak a kavicsos ösvényről, a kertet lassan mindenki elhagyja…
Csend van a Rózsakertben. Bordó rózsakelyhek ringatóznak a légben, a kék égen fehér fellegek úsznak tova, a Nap arany fénnyel ragyogja át a szökőkút lehulló cseppjeit…

Renovai élmények

A június 24-25-i hétvégén közel 30 magyar tanuló utazott el Renovába, a hollandiai konferenciahelyre, hogy részt vegyen a havi konferencián.

E hétvége keretében a Rózsaudvarba is ellátogatott a csoport.

“Kint és bent, a konferenciahely nagy, nyitott és tágas tereinek hangulata felszabadítóan és inspirálóan hatott.

A templomszolgálatokon a holland csoport archaikusan tűnődő szellemi elszántsága, erőteljes és lendületes énekük, valamint a gyönyörű zongorajáték megérintette szívünket és lelkünket.

Régi holland barátokkal is találkoztunk, akik a korábbi években rendszeresen utaztak hozzánk Únyba, a Pelikán Konferenciahelyre, hogy az akkoriban még fiatal magyar csoport munkáját és szellemi fejlődését támogassák.

A Rózsaudvar sok kedvességgel és szeretettel fogadott bennünket.

Kertjének szépsége és felemelő atmoszférája varázslatos volt.”

IRC nemzetközi nyári hét, Wielun (2023.08.15-20.)

Élménybeszámoló az egyik résztvevő tollából:

Nagyon jól éreztem magam, igazán intenzív, tartalmas, gazdagító napok voltak több szinten is. Az ottaniak nagyon kedvesek voltak, a szervezés szuper volt, ahogy érzékeltem részletes és precíz, ezért minden gördülékenyen ment (például az épületek takarításához készítettek egy nagyon részletes, de egyszerű, könnyen átlátható nyomtatott segédletet, milyen eszközt, vegyszert, mihez, hogyan használjunk). Az ételek finomak voltak, többek között a káposzta felhasználásának sokféleségét is bemutatták, és hogy a töltött káposzta kicsit más formában, de nem csak magyar tradicionális étel. Az idősebb tanulók részéről szeretetteljes felénk fordulás fogadott, és az, hogy fontos számukra az ifjúság sorsa; nyílt, támogató teret adtak a gondolataink, érzéseink, ötleteink számára, például csoportos beszélgetés során. Viszont a nagy csoportlétszám miatt nem sokan szólaltak meg, általában ugyanaz a néhány ember beszélt, úgy tapasztaltam, a kisebb létszámú, szervezetlen, „spontán” beszélgetések jobban működtek.

Mi, magyarok egymással is sokat beszélgettünk, bizalommal, tisztelettel, őszintén fordultunk a másik felé és jobban megismertük egymást. Igazán mély témákat érintettünk mind az iskola tanításaival, mind a mindennapi életben felmerülő, számunkra aktuális kérdésekkel kapcsolatban, és leginkább arról, milyen az, ahogy a kettő találkozik, egybefonódik. Fantasztikus, örömteli élmény volt most is a külföldi barátok viszontlátása, a sok ölelés, puszi, kézfogás…

A szabadidők eltöltésére számos lehetőség kínálkozott, mindenki megtalálhatta a számára tetszőt. Lehetett munkát vállalni: virágágyásokat kapálni, és locsolni, csatornát ásni, padokat festeni, faházat újjáépíteni, de sportolni, pihenni (számos formában), beszélgetni is, amit a konferenciahely parkszerűsége támogatott. Megjegyzendő magamnak, érdemes függőágyat vinni legközelebb. Mentünk strandra is és a hetet egy „special night” zárta, nagyon színes és kreatív előadásokkal.

A szolgálatok két szálon futottak, ami ötletes volt, és mintha megsokszorozta (de legalább megduplázta) volna az érzetet. A reggeli szolgálatok komolyabbak voltak, a fordítások után általában maradtunk beszélgetni a tartalmukról. Az esti szolgálatokat egy-egy ország, mint Hollandia, Franciaország, Németország, Svájc ifjú rózsakeresztesei írták és tartották. Külön élmény volt, hogy mind más témát érintett, mégis szépen egymásba simultak. Volt, amelyik egy nagy, szívhez szóló imához hasonlított, megint másik inkább praktikus, élettel kapcsolatos témát hozott, így olyan volt, mintha egyetlen szolgálat több napra lett volna elosztva, egyik nap a rítus, aztán beszéd stb. Jó volt hallani az Aurora konferencia helyen az Aurora című temploméneket is. 🙂

Összességében olyan, mintha egy hátizsákot kaptam volna életem „kéktúrájához”, olyan kompakt csomagot, amihez nyúlhatok a mindennapokban.

IMG_6506
IMG_6508
IMG_6515
Cover

Élő Könyvek Háza

Az immáron 2 éve működő, spontán tanulói kezdeményezésre épülő Élő Könyvek Háza Csoport (ÉKH) jelenleg a 30 év után újonnan kiadásra kerülő Leleplezés c. könyvvel foglalkozik.

A könyv megelevenítéséről, s ennek keretein belül az aktualitásáról és mind a mai napig érvényes egyetemes üzenetéről A maszkok eltávolítása alcímen az idén két helyen tervezünk nyilvános beszélgetést: október végén Nyíregyházán és november elején Budapesten.

Mindenkit szeretettel várunk. A pontos időpontokról később lesz tájékoztatás.

Szeptembertől újra kapható!

Lelepl copy

Adriatica konferencia 2024

Kedves Barátaink!

Szeretettel meghívunk Benneteket a közelgő Adriatica konferenciára, amely a horvátországi Dubrovnikban kerül megrendezésre 2024. április 12. és 14. között, “Jerikó rózsája – Vágyakozás az Élő Víz után” címmel.
Egy gyönyörűen felújított szállodát választottunk a tengerparti sétálóutcában, amely minden feltételt biztosít, ami egy jó konferenciához szükséges lehet.

A konferenciával kapcsolatos minden információ, beleértve a regisztrációt és a szállást is, az alábbi linken található:
www.adriatica-lrc.info/

Mivel a résztvevők száma a szálloda kapacitásának függvényében korlátozott, kérjük, hogy minél előbb regisztráljon.

A konferencia plakátját és angol nyelvű meghívóját alább mellékeljük.

Szeretettel várunk,

A Délszláv munkaterület Elnöksége és
A Mostari Centrum Országos Vezetősége

Invitation Flyer_Adriatica 2024
Poster_Adriatica 2024
Ezt a Hírlevelet ide kattintva pdf formában is letöltheted, kinyomtathatod:
NYOMTATHATÓ VERZIÓ
HÍRLEVÉL ARCHÍVUM

A korábbi hírleveleket az alábbi oldalon találod:

Korábbi hírlevelek